Trecerea la o unitate SSD este cea mai bună actualizare pe care o puteți face pentru computerul dvs. Aceste dispozitive minunate accelerează timpii de pornire, îmbunătățesc capacitatea de răspuns a programelor și jocurilor și, în general, fac computerul să se simtă rapid. Dar nu toate unitățile SSD sunt la fel. Puteți găsi SSD-uri de top care oferă performanțe solide la un preț accesibil sau puteți cheltui mult pentru a obține viteze de citire și scriere care ating cu totul alt nivel.
Ce să cauți într-un SSD
Capacitatea și prețul sunt importante, desigur, iar o garanție lungă poate atenua temerile de moarte prematură a datelor. Majoritatea producătorilor de SSD oferă o garanție de trei ani, iar unele modele mai frumoase sunt garantate timp de cinci ani.
Cel mai mare lucru la care trebuie să aveți grijă este tehnologia folosită pentru a conecta SSD-ul la computer. Intrăm în detalii mai profunde și sfaturi de cumpărare în ghidul nostru despre ce tip de SSD ar trebui să cumpărați.
SATA: Se referă atât la tipul de conexiune, cât și la protocolul de transfer, care este utilizat pentru a conecta majoritatea hard disk-urilor și SSD-urilor de 2,5 inchi și 3,5 inchi la computer. Vitezele SATA III pot atinge aproximativ 600 MBps, iar cele mai multe – dar nu toate – unitățile moderne maxime. (Mai multe despre asta în secțiunea următoare.)
PCIe: Această interfață accesează patru dintre benzile PCIe ale computerului dvs. pentru a elimina vitezele SATA, până la aproape 4 GBps peste PCIe gen 3. Aceste viteze de topire a feței se potrivesc bine cu unitățile NVMe supraalimentate. Atât benzile PCIe de pe placa de bază, cât și slotul M.2 de pe placa de bază pot fi conectate pentru a suporta interfața PCIe și puteți cumpăra adaptoare care vă permit să introduceți unități M.2 „gumstick” pe o bandă PCIe. Unitățile PCIe 4.0 sunt semnificativ mai rapide, dar necesită un procesor AMD Ryzen 3000 sau Intel Core a 11-a generație (sau mai nou), împreună cu o placă de bază PCIe 4.0 compatibilă.
NVMe: Tehnologia Non-Volatile Memory Express profită de lățimea de bandă bogată a PCIe pentru a crea SSD-uri extraordinar de rapide care scot din apă unitățile bazate pe SATA.
M.2: Aici lucrurile devin complicate. Mulți oameni presupun că unitățile M.2 folosesc toate tehnologia NVMe și viteze PCIe, dar acest lucru nu este adevărat. M.2 este doar un factor de formă. Sigur, majoritatea SSD-urilor M.2 folosesc NVMe, dar unele rămân încă pe SATA. Fă-ți tema. Multe Ultrabook-uri moderne se bazează pe M.2 pentru stocare.
U.2 și mSATA: s-ar putea să dai peste SSD-uri mSATA și U.2, dar atât suportul pentru placa de bază, cât și disponibilitatea produselor sunt rare pentru aceste formate. Unele Ultrabook-uri mai vechi au inclus mSATA înainte ca M.2 să devină populară, iar unitățile sunt încă disponibile dacă aveți nevoie de ele.
Te-ar putea interesa